Energetikai korszerűsítés öt középületen 2020. 03. 10., Kedd, 12:00

Nincs találat

Négy településen öt közintézmény korszerűsítését célzó projekt fejeződik be e hónap közepén az Európai Unió és a magyar költségvetés 75 millió forintos támogatásának köszönhetően. Magyaratád, Orci, Patalom és Zimány önkormányzatai a hatékony energiafelhasználás érdekében pályáztak közösen.

A most záruló program célja az volt, hogy az intézményekben csökkenjen a villamosenergia-költség, valamint teljessé váljon a létesítmények korszerűsítése. Ennek érdekében meg kellett feleltetni az érvényben lévő energetikai követelményeknek az önkormányzatok tulajdonában lévő öt középületet.
Mind a négy településen a múlt század 50-60-as éveiben épült épületekben kapott helyet az önkormányzati hivatal. Többségük átesett már némi energetikai korszerűsítésen az elmúlt 2 évtizedben, de egyik sem volt teljességre törekvő. A padlásfödém szigetelése például mindenütt hiányzott, és mára a fűtési rendszer is elavult. Csupán a magyaratádi tornacsarnok volt ebben  kivétel, mivel az építése 2006 évben történt, így ott egyedül a villamos energia felhasználását segítő napelemes rendszer kiépítésére volt szükség.
A magyaratádi önkormányzat épülete, amely a közös önkormányzati hivatalnak is helyt ad, most a BB, követelményszintnek megfelelő energetikai minősítést érte el. A felújítás során megtörtént a külső falak, a padlás és a pince szigetelése. Korszerű kondenzációs fűtő gázkazánt szereltek be, valamennyi radiátort ellátták termosztatikus szeleppel, a tetőre pedig napelemeket helyeztek.  
Az orci önkormányzat székhelye a projekt eredményeként a hatályos energetikai besorolás szerinti CC,  korszerű kategóriába került. A szükséges padlásszigeteléssel, az új kondenzációs gázkazánnal, a helyiségenként szabályozható termosztatikus radiátorfejekkel és a napelemes rendszerrel az épület energetikai jellemzői jelentősen javultak.
A patalomi hivatalnál a határolófalak és a padlás hőszigetelése, a fűtés korszerűsítése és a napelemek felszerelése mérsékli az épület hőveszteségét. Az energetikai minőség szerinti besorolása: DD.
Ugyanezt a kategóriát érte el a zimányi önkormányzat hivatali épülete is, a külső falak és a padlás szigetelésének köszönhetően az épület már megközelíti az elvárt követelményeket. A korszerű kondenzációs kombi gázkazán a fűtést és a meleg vizet is szolgáltatja, a radiátorokra szerelt termosztatikus szelep segíti a helyiségenként történő hőmérséklet-szabályozást.

 A projekt munkálatai mindegyik helyszínen sajátos szervezést igényeltek, mivel közben biztosítani kellett a hivatalok működését. Mostanra helyreállt a rend, a beruházás eredményeként valamennyi épületben megteremtődött az energiafogyasztás csökkentésének a lehetősége. Fontos szempont, hogy az új berendezésekkel a szén-dioxid kibocsátás is jelentősen csökken a külső környezet felé.
 A Magyaratád, Patalom, Orci és Zimány Önkormányzatok épületeinek
energetikai korszerűsítése című, TOP-3.2.1-15-SO1-2016-00019 azonosító számú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból származó bruttó 75 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

 

Fel